A permakultúra hagyománya több tízezer éves történelemre tekint vissza, melynek megállapításai és fortélyai szájhagyomány útján maradtak fenn a mai napig. A cél megegyezett akkor és most, vagyis, hogy olyan fenntartható flóra és fauna kultúrákat sikerüljön kialakítani, melyek önfenntartó módon ellátják a rendszert kialakító közösséget.

https://permacultureprinciples.com/principles/

Az élelmezésen túl, jóval szélesebb körben felhasználható ez a tudás, akár ovóhelyek, épületek, a gazdaság, az oktatás, vagy bármilyen design folyamat során felhasználhatóak. Mert a permakultúra nem egy kötött szabályrendszer, hanem egy filozófia, ami számtalan aspektusból segíti az emberi boldogulást, és a környezet megóvását.

  • a permakultúra nem egy szekta vagy vallási meggyőződésen alapuló közösség
  • a permakultúra jóval több kertészkedésnél
  • a permakultúra nem egy privilégium, hanem egy közösen kigondolt és ápolt, a természetnek visszaadó gondolkodásmód

Néhány terület és példa, hogy miként alkalmazható a permakultúra filozófiája a mindennapokban:

KÖNNYEDÉN ADAPTÁLHATÓ PÉLDÁK A SAJÁT KERTÜNKBEN

  • Gyógynövény spirál

Ezzel a magasított, vertikális térbe helyezett megoldással létre hozhatunk egy saját mikroklímával rendelkező szigetet bizonyos növénycsoportoknak.

  • Évelő termések

Azzal, ha évelőkben bővelkedő veteményest alakítunk ki, nagyban csökkenthető a kertészkedéssel töltött idő és energia.

  • Csoportosulások

Érdemes olyan növényeggyüteseket összeválogatni, melyek támogatják egymás egészségét és fejlődését, akár az állatvilággal is szimbiózisba lépve.

  • Rétegző mulcsozás

A komposztálás egyik módja, ha egyből a tápanyaghiányban szenvedő, vagy segíteni kívánt területen alakítunk ki instant komposztot, amit a föld hamar felvesz. 

ÉPÍTÉSZETI MEGOLDÁSOK

  • Szalmabála szigetelés

Ugyan sokan szkeptikusan állnak a vályog- és szalmaházak tartósságához, megfelelő szakértelemmel éppen olyan jó szolgálatot tudnak tenni, mint egy téga, vagy könnyűszerkezetes otthon.

  • Urbanit

A beton újrahasznosítására kialakult név. A metodika nagyon egyszerű, és azon alapszik, hogy a beton az egyik leggyakrabban használt anyag a Földön. Érdemes összegyűjteni törött elemeket, és ezeket újrahasznosítani például virágágyások, kocsibeálló, ösvény kialakítására.

Remélem tudtam érzékeltetni, mennyi egyszerű és nagyszerű megoldást rejt magában a permakultúra elve, és hogy nem is vagyunk tőle olyan távol, mint ahogyan első hallomásra tűnik.

Idén nyáron pedig megtanulhatom a tervezés alapjait is az UNKP ösztöndíjának köszönhetően, hiszen 2 hétre Kóspallagra költözöm egy Permaculture Design Course elvégzésére 🙂