NÁPOLYI FALAZATTAL A FINN FENNTARTHATÓSÁGI PEDAGÓGIA FELÉ

Mi, a Compocity-nél azt valljuk, hogy mindenkinek egyenlő beleszólási joga van a világunk alakításában, és ezzel egyidejűleg felelőssége is. Számunkra az sem elhanyagolható, sőt, kifejezetten fontos volt már a kezdetekkor is, hogy hozzásegítsük a fiatalokat azokhoz az információkhoz, amik mentén a Föld számára kedvező döntéseket hozhatnak, és így hozzá tudnak járulni egy fenntarthatóbb élet kialakulásához. Vitathatatlan, hogy ebben az épitészeknek, és városfejlesztési tervezőknek is nagy szerepe van. Meg kell hallani az igényeket, és közösen kialakítani azt az életformát, életvielt és környezetet amiben mindenki megtalálja a helyét, és szívesen részt vesz a további fejlesztésekben.

Az építészet a művészet egyik formája, amely áthidalja a bölcsészettudományokat és sok már tudomány területet. Az építészetnek végtelen lehetősége van, hogy a STEAM oktatáson keresztül holisztikusan összefonódó tudomány, technológia, mérnöki tudomány, matematika, művészet és design. Mivel az építészet alapvetően interdiszciplináris, a gyermekek építészeti oktatása kivételes tudományág a 21. századi kulcskompetenciák fejlesztésére, mint például az „5C-k”- komplex problémamegoldás, kreativitás, kritikus gondolkodás, kommunikáció és együttműködés. Az építészeti oktatás javítja a jövőbeli munkához szükséges alapvető készségeket.

Ha sikerülne integrálni ezt az öt aspektusát a tanulásnak a hazai oktatásba, a gyerekek önnön példáikon, és történeteiken keresztül lennének képesek megoldást találni a felnőtt világban jelenlévő problémákra.Erre remek nemzezközi példaként szolgál az Arkki finn iskola, akiknek egy képzésében jelenleg is részt veszek és bízom benne, hogy az itt megszerzett tudás is hatékonyan támogatja majd a hazai mozgalmat. 1994 óta működnek, délutáni iskolai rendszerben tanítják a 4-19 éves gyerekeket építészetre.

In the workshop the kids learn about basic concepts of urban design such as housing, transportation and public spaces, with the goal of making urban areas function- al, attractive, and sustainable. Arkki organizes city planning workshops also as participatory planning workshops together with cities in Finland.

Az Építészfórum oldalán tovább is olvashatsz a szellemiségről: 

Építészetoktatás gyermekek számára – interjú Pihla Meskanennel

Szerintem nem kell mindent tudnunk. Az a feladatunk, hogy hagyjuk a gyermekeket felfedezni a világot – nem az, hogy kész válaszokat kapjanak tőlünk. Egyáltalán nem szükséges, hogy “igazi” válaszokat adjunk, inkább kalandozzunk velük együtt. Különben is, az építészetben annyi minden van, ami nem száraz tényeken alapszik, hanem érzéseken, véleményeken. Hogy tudnám ilyen esetekben azt mondani a gyerekeknek, hogy ez a jó, amaz pedig a rossz válasz?! De tisztában vagyok vele, hogy sok pedagógus fél ettől a szabadságtól. Ez szerintem a leggyengébb pontja iskoláink művészeti képzéseinek: pl. a gyerekek kapnak egy modellt, hogy rajzolják le minél pontosabban, és mindenkinek ugyanazt kell rajzolnia – így a valódi kreativitástól elzárja őket a tanár félelme és ők is félni fognak a kreativitástól.” (https://epiteszforum.hu/epiteszetoktatas-gyermekek-szamara-interju-pihla-meskanennel)

Mi hiszünk, és teszünk ezért a célért, ezért 2020-21-ben több ezer óvodást látogattunk meg, és ismertettük meg velük a körforgásos gazdaságok és a komposztálás elméletét játékos módon.

Neked ajánljuk: