A PERMAKULTÚRA A VÁROSI MINDENNAPOKBAN

A permakultúra hagyománya több tízezer éves történelemre tekint vissza, melynek megállapításai és fortélyai szájhagyomány útján maradtak fenn a mai napig. A cél megegyezett akkor és most, vagyis, hogy olyan fenntartható flóra és fauna kultúrákat sikerüljön kialakítani, melyek önfenntartó módon ellátják a rendszert kialakító közösséget.

Az élelmezésen túl, jóval szélesebb körben felhasználható ez a tudás, akár ovóhelyek, épületek, a gazdaság, az oktatás, vagy bármilyen design folyamat során felhasználhatóak. Mert a permakultúra nem egy kötött szabályrendszer, hanem egy filozófia, ami számtalan aspektusból segíti az emberi boldogulást, és a környezet megóvását.

  • a permakultúra nem egy vallási meggyőződésen alapuló közösség
  • a permakultúra jóval több kertészkedésnél
  • a permakultúra nem egy privilégium, hanem egy közösen kigondolt és ápolt, a természetnek visszaadó gondolkodásmód

Néhány terület és példa, hogy miként alkalmazható a permakultúra filozófiája a mindennapokban:

KERTÉSZET

  • Gyógynövény spirál

Ezzel a magasított, vertikális térbe helyezett megoldással létre hozhatunk egy saját mikroklímával rendelkező szigetet bizonyos növénycsoportoknak.

  • Évelő termések

Azzal, ha évelőkben bővelkedő veteményest alakítunk ki, nagyban csökkenthető a kertészkedéssel töltött idő és energia.

  • Csoportosulások

Érdemes olyan növényeggyüteseket összeválogatni, melyek támogatják egymás egészségét és fejlődését, akár az állatvilággal is szimbiózisba lépve.

  • Rétegző mulcsozás

A komposztálás egyik módja, ha egyből a tápanyaghiányban szenvedő, vagy segíteni kívánt területen alakítunk ki instant komposztot, amit a föld hamar felvesz. 

A permakultúrával való ismerkedésemben az első meghatározó élményem Lőrincz István munkásságához köthető, amit a BrainBar jövőfesztiválon ismertem meg. Szeretném nektek bemutatni a gondolkodását, és azt a szakmai elhivatottságot, ami hozzásegít sokakat a fenntarthatóság megértéséhez. Néhány éve foglalkozik permakultúrás rendszerek kialakításával. Nem is akárhol. Benn a városban. A függőfolyosókon, gangokon és közösségi tereken.

“Az erdőből visszük a tudást a kertünkbe.”

Lőrinczi István

Mindenképpen ajánlom, hogy nézzétek meg a teljes vele készült BrainBar Reboot videót, azonban néhány gondolatot mindenképp leírnék én is.

István az alábbiak szerint határozza meg a permakultúra három alapelvét:

Védjük a bioszférát!

Védjük az embereket!

Forgassuk vissza a felesleget!

Ezekről az elvekről mesélek részletesebben a Társadalmi permakultúra című blogbejegyzésemben.

Az egyik legpozitívabb üzenete Istvánnak, hogy nem szabad félni a hagyományos és modern technológiák ötvözésétől, kombinálásától. A Compocity kutatási fázisában is arra törekedtem, hogy egy már bevált, megbízható és régóta működő megoldást találjak a konyhai maradékok komposztálására. Viszont ezt a szinte ősi techonlógiát modernizáltam, és a mai igényekre szabva igyekeztem, illetve igyekeztünk kialakítani.

A permakultúra rendszerszemlélete, valamint a növények ismerete által akár egész évben termeszthetsz zöldségeket. Ez már valóban a profi szintet súrolja, viszont ha egyszer belevágsz, a lépések egymás után automatikusan követik egymást, és egyre világosabbá válik, milyen praktikusan ki lehet alakítani a zöldkörnyezeted amivel adsz, és amitől kapsz is.

Erre kiváló példa Spicy Moustache videója, aki bemutatja, miket és hogyan érdemes a késő őszi hónapokban ültetni.

Inspirációgyűjtésre, hasznos tippek alkalmazásához pedig az egyik friss forrásom az Ökokert Permakultúra Facebook oldal, ahol sok érdekes és izgalmas újdonságról találok olvasni-, néznivalót. Nektek is javaslom, hogy kövessétek és a like-okkal támogassátok az üzenetei terjedését!

A kertészet mellett, természetesen az építészet is bővelkedik kreatív, és újragondolt megoldásokkal, ezek közül is hoztam nektek néhány érdekességet.

ÉPÍTÉSZET

  • Szalmabála szigetelés

Ugyan sokan szkeptikusan állnak a vályog- és szalmaházak tartósságához, megfelelő szakértelemmel éppen olyan jó szolgálatot tudnak tenni, mint egy tégla, vagy könnyűszerkezetes otthon.

  • Urbanit

A beton újrahasznosítására kialakult név. A metodika nagyon egyszerű, és azon alapszik, hogy a beton az egyik leggyakrabban használt anyag a Földön. Érdemes összegyűjteni törött elemeket, és ezeket újrahasznosítani például virágágyások, kocsibeálló, ösvény kialakítására.

Remélem tudtam érzékeltetni, mennyi egyszerű és nagyszerű megoldást rejt magában a permakultúra elve, és hogy nem is vagyunk tőle olyan távol, mint ahogyan első hallomásra tűnik.

Ha szeretnéd megosztani gondolataidat kommentelj, ha pedig kérdésed merülne fel, írj nekem bátran!


Neked ajánljuk:

PERMA-KALÁKA

PERMA-KALÁKA

A PDC tábor után is nagyon erősen együtt maradt a közösségünk. Örömmel látogattunk el egymáshoz, ha segítségre volt...

TÁRSADALMI PERMAKULTÚRA

TÁRSADALMI PERMAKULTÚRA

A PDC tábor, vagyis a permakultúra tervező kurzus szakmailag és emberileg is megerősítést adott az...

PERMA ÉLETVEZETÉS

PERMA ÉLETVEZETÉS

Személyes életvezetés a természet bölcsességével I. Élő szervezetek, láthatatlan struktúrák és teremtett környezet- a...