MIÉRT ÉS HOGYAN LEGYÉL CSEREDIÁK? 1. rész

2017-ben úgy éreztem – amikor már mester képzésre jártam a Budapesti Metropolitan Egyetemre -, hogy itt az ideje, hogy nemzetközi környezetben is kipróbáljam magam, valamint az akkor már körvonalazódó Compocity öko-robot ötletét és technológiáját. Mivel tudtam, mire keresem a megoldást, célirányosan bele tudtam vágni a megfelelő intézmény keresésébe, és a jelentkezéshez szükséges kritériumok felkutatásába.

Egy évet töltöttem cserediákként Hollandiában a Campus Mundi segítségével. Fél évig a Hanze University of Applied Science egyetemen a Minerva Art Academy művészeti kampuszon hallgatóként, majd fél év szakmai gyakorlaton vehettem részt az egyetem életében.

Felsorolni is nehéz lenne, mennyi mindent kaptam ez alatt az egy év alatt. Azért megpróbálom a legértékesebb, számotokra is hasznos hozadékait egy listába rendezni, és tippeket, tapasztalatokat melléfűzni, hogy minél tisztább képet kapjatok a példámon keresztül.

Először nézzük, mik azok a folyamatok, amiken biztosan átesel, ha Erasmus programra adod a fejed:

 1. KERESÉS

Van néhány szempont, amik mentén könnyebben filterezheted az országokat/városokat/iskolákat:

 • Távolság/útiköltség

Attól függően, hogy milyen gyakorta szeretnél hazalátogatni, érdemes lecsekkolni a repjegyek/buszjegyek jellemző árát, illetve ha autóval szeretnél költözni, akkor a távolság és egyéb úthasználati díjakat összeszámolni.

Hol teheted meg ezt?

Lehet, hogy kinéztél Spanyolországban, a világ leghívogatóbb kisvárosában egy éppen a tanulmányaidhoz és elképzeléseidhez illeszkedő egyetemet, azonban az odajutás hosszú, költséges és nehézkes (mert például hetente egy járat van, vagy több átszállással közelíthető meg a hely).

 • Helyszín

Minden országnak megvannak a maga adottságai, és az ottélőknek is jellemző szokásaik, habitusuk van. Szerintem fontos, hogy készülj fel a kultúrsokkra, bárhova is mész. Ez egy természetes folyamat, amit bármilyen új környezetben megtapasztalhatsz.

Azt javaslom, nézz Youtube csatornákat, ahol diákok mesélnek a tapasztalataikról, élményeikről, valamint gyakori, hogy tippeket is megosztanak arról, hova érdemes ellátogatni és miket érdemes kipróbálni vagy megkóstolni.

Légy nyitott és kíváncsi, hogy a legtöbb új és építő élményt be tudd fogadni az ideiglenes otthonodtól!

 • Nyelvi korlátok

Nagy szerencse, hogy a legtöbb Erasmus-t hirdető intézmény kurzusai látogathatóak angol nyelven, így ha magabiztosan beszélsz B2-es szinten, nem érhetnek nagy meglepetések.

Tapasztalataim szerint, három ország lehet kritikus a tekintetben, hogy indítanak-e angolul szakokat: Németország, Franciaország és Portugália. Ha ide szeretnél jelentkezni, nagyon alaposan nézz és kérdezz utána, hogy tényleg elindítják-e angol nyelven is a szakot, vagy ha nem, akkor milyen alternatívát javasolnak?

Ha szeretnéd gyorsan, a szabadidődben fejleszteni az angolod, a Duolingo appon ezt könnyen megteheted, illetve Youtube, Netflix és HBO sorozatokkal, ha angolul (felirat nélkül) nézed őket.

Ha a szókincsedet fejlesztenéd, két magyar startupot tudok javasolni erre a célra;

DROPS és SKEEBDO.

 • Új környezet

Mielőtt belevágnál a kalandba, nézz szét a Facebookon is, hiszen szinte minden egyetemi városban működnek csoportok, ahol a külföldi és helyi diákok lehetőséget kapnak az ismerkedésre, eszmecserére, albérletek posztolására, bútorok elajándékozására és tippek megosztására.

Nem utolsó sorban ismerősökre, akár barátokra is szert tehetsz, hiszen ezúton jóval egyszerűbb megtalálni a környékeden élő, vagy tanuló diáktársakat, és felvenni velük a kapcsolatot.

 • Ösztöndíj

Az Erasmus ösztöndíjak az adott ország áraihoz viszonyítva vannak megállapítva, tehát előfordul, hogy akár 200-300€ különbség is van az összegek között.

Mielőtt ráböknél a legmagasabban díjazott helyre, előbb fusd át a helyi kiadó szobák és kollégiumok árait, nézz utána a tömegközlekedési lehetőségeknek és költségeknek, járd be az iskola környékét Google Street View-val, keress rá a helyi élelmiszerüzletek honlapjaira, hogy kiderüljön, mennyit kell költened egy hónapban.

Érdemes tehát figyelembe venni, hogy mennyire tudod kihasználni az ösztöndíjad, vagyis nem kell az egészet a lakhatásodra költened, hanem hagyj lehetőséget arra, hogy felfedezd az új “otthonod”.

Ami nekem nagy segítség volt, hogy rengeteg választ kaptam a Gyakori kérdések felületeken. Kissé időigényes mindent elolvasni, kikeresni, viszont végeredményben kikristályosodik a kép, és gördülékenyebb lesz haladás.

 1. JELENTKEZÉS

Az a tapasztalatom, hogy minél előbb kezded el a jelentkezés folyamatát, annál nagyobb eséllyel jársz sikerrel. Jelen esetben, ez azt jelenti, hogy a szemesztered legelején vágj bele, hogy biztosan Erasmososként kezdhesd a következőt!

Hogyan tudsz előkészülni?

 • Az egyetemed honlapján keresd meg az aktuális partnerintézmények listáját, és nézz utána a kiszemelt iskoláknak.
 • Ha megtaláltad a legszimpatikusabb desztinációkat, keresd fel az egyetemed nemzetközi kapcsolatokért felelős irodáját. A segítségükkel fontos információkhoz juthatsz minden tekintetben; mik a korábbi tapasztalatok, mennyire egyezik meg a tananyag/követelmény a hazaival, érdemes-e ide jelentkezni, vagy tudnak javasolni jobb lehetőséget hasonló feltételekkel, milyen extra erőfeszítések szükségesek a biztos sikerhez.
 • Kérd ki a jelentkezéshez szükséges összes hivatalos dokumentum listáját, és a határidőket is jegyezd fel.
 • Készíts ütemtervet, arról hogy mikor mivel fogsz foglalkozni. Számítsd bele a dokumentumok átfutási/elbírálási idejét.
 • Ha elakadnál, kérj segítséget szaktársaktól/barátoktól akik korábban részt vettek a programban.
 1. FELKÉSZÜLÉS

Néhány alap dolgot szeretnék itt felsorolni, amik apróságnak, vagy már-már nevetségesen egyértelműnek tűnnek, mégis nagy kellemetlenséget tud okozni, ha kimaradnak a táskából/bőröndből.

 • Szállás-visszaigazolás, cím, szállásadó neve és telefonszáma
 • Repjegy, útlevél, személyi igazolvány, EU egészségkártya
 • Laptop, töltő, egér, fül-/fejhallgató
 • Valuta készpénzben (mert sosem tudhatod)
 • Bankkártya

Amikkel még érdemes felkészülnöd, hogy megkönnyítsd a kinntartózkodásod, és akár spórolj is:

Wise felhasználóként kedvezményekhez juthatsz, valamint a fiók segítségével középárfolyamon tudsz különböző valutával fizetni. Én az első héten holland bankszámlát nyitottam az albérleti szerződésemmel, és így könnyedén tudtam a fentebb említett Wise segítségével az ösztöndíjam átvezetése után, helyi mobil csomagot is indítani. A legjobb ha a helyi diákok tippjeit, trükkjeit az első hetekben eltanuljátok 🙂

 • Tömegközlekedési kártya

Így csökkentheted a helyi közlekedés költségét, vagy akár bringát is pillanatok alatt bérelhetsz, mivel a helyi közlekedési kártya jogosulttá tesz a helyi kerékpár rendszer használatára extra kedvezményekkel. Amire tehát buzdítanálak Titeket, hogy ismerjétek meg a helyi rendszereket és a diák jogviszonnyal, albérleti szerződéssel éljetek a helyi lakosoknak járó szolgáltatásokkal 

Más jellegű, azonban felkészülésnek számít: Mielőtt elindulnál életed egyik legkalandosabb szemeszterére, mindenképp egyeztess személyesen az anyaintézményed tanáraival, hogy miként tudsz majd levizsgázni, amíg kint tartózkodsz.

Hiszen, ha nem szeretnél félévet ismételni, vagy legalábbis tárgyakat újra felvenni, érdemes megegyezni a követelményekről, így mindkét helyen fel tudsz készülni, és nem ér meglepetésként, ha itthon rádszakad hét esszé egy héten.

Tudom, ebben a részben inkább az operatív részéről meséltem a folyamatnak, viszont ha kíváncsi vagy a személyes élményeimre, személyesebb tapasztalataimra, amikkel ott-akkor szembesültem, és hogy miként hatottak a mostani munkámra ezek a történések, akkor térj vissza, ide, a My Cup Of Design blogra, és elmesélek mindent!

Forrás:

Neked ajánljuk: