KAPCSOLATÉPÍTÉS BÁRHOL A VILÁGBAN

Volt lehetőségem Hollandiában befejezni a mesterképzésem egy Campus Mundi ösztöndíjnak köszönhetően. Az új környezet kimozdított a komfortzónámból, viszont éppen ennek köszönhetően szuper embereket ismertem meg, akikkel a mai napig mind baráti, mind szakmai kapcsolatokat ápolunk. A limitált idő arra sarkallt, hogy minél több tapasztalatot gyűjtsek. Ezt az attitűdöt itthon is hasonló sebességgel érdemes lehet elsajátítani.

Szeretnék egy kicsit mesélni az ilyen és ehhez hasonló lehetőségekhez vezető út feltérképezéséről és a saját szakterületünk határainak megtalálásáról – ha van ilyen.

Ebben a bejegyzésben pedig a kapcsolatépítési lehetőségeket szeretném körüljárni, amelyekben én, vagy barátaim kipróbáltuk magunkat. Az sem utolsó célom, hogy kiállítások, expók, szakmai találkozók, konferenciák látogatására buzdítsalak benneteket, hiszen itt tényleg nagyon sok, elismert jövendőbeli kollégátokkal találkozhattok és telefonszámot, e-mail címet vagy néhány kedves szót válthattok.

Az egyik emlékem a hollandiai tartózkodásom alatt, ami nagyban meghatározta a későbbi gondolkodásomat, az a rotterdami Material District kiállítás volt.Egy háromnapos, intenzív, inspiráló fenntarthatósági újításokat is bemutató expo és előadássorozat, így volt lehetőségem megismerkedni gyártókkal, tervezőkkel a standjaiknál, illetve  a napomat az előadásoknak megfelelően alakítottam, ki, hogy senkiről és semmiről ne maradjak le.

Ezeken az expókon olyan új arcokat, neveket, nézeteket ismerhettek meg, amik a mindennapi életben nem érkeznek ilyen intenzív, koncentrált formában. Ilyenkor maximálisan a szakterületed képviselői, gondolkodói, megmondói és kérdezői vesznek körül, akik nagyon nagy lendületet tudnak adni, és új perspektívában megvilágítani a bennetek mocorgó kérdéseket.

Szeretnék bemutatni nektek néhány hazai lehetőséget, ahol akár magyar, akár nemzetközi környezetben (angolul) lesz lehetőségetek barátokat, példaképeket, inspirátorokat szerezni, és bővíteni a kapcsolati tőkéteket.

Az egyik számomra kiemelkedő mind közül, a TDK és OTDK tanulmányi versenyek, ahol volt lehetőségem kétszer is az országos döntőben bemutatni projekteimet. Az első 2017-es pécsi versenynek köszönhetően 2017-ben TEDxMETU előadók között oszthattam meg a történetem, és azt, “hogyan adhat vissza a design a mindennapjainkban”..

Az egyetemi versenyek, az OTDK-ra történő felkészülési idő alatt számos segítőkész, felkészült és a saját területén kivételes diákkal és oktatóval találkoztam, akik valamilyen mértékben mind hozzásegítettek egy-egy célomhoz. Ezek a kapcsolatok kölcsönös tudásmegosztáson, az alkotás folyamatán keresztül hoztak minket közel egymáshoz és alakítottak ki egy olyan hálózatot, amihez a mai napig érdemesnek érzem visszanyúlni. Ezek a prototípusépítő, koncepció fejlesztő közösségi munkák, a validációk mind a tapasztalatszerzés, a hitelesség építésének alapkőletételei.

Úgy érzed megtaláltad azt a témát, kutatási területet, amibe mélyebben bele szeretnéd ásni magad?

Elérkezett az ideje, hogy a te szemszögedből vizsgálva is megismerje a tudományos közösséged azt, ami a legjobban érdekel?

Kíváncsi vagy, milyen kapukat nyit meg a tudományos diákköri szereplés?

EZEN a linken részletesen tudsz tájékozódni a TDK és később OTDK jelenetkezés lépéseiről és részleteiről.

El tudom képzelni, hogy nincs mindenki oda a versenyekért, ezért mindenképp szeretném megemlíteni a Magyarországon is működő Meetup rendezvényeket. Ezek tematikus találkozók, amiknek éppen az a célja, hogy a hasonló érdeklődésű embereket összehozza egy téma köré, teret engedjen a kapcsolatépítésnek és a szakmai fejlődésnek, az újdonságok és ötletek megismerésének.

Az eseményekre applikáción keresztül tudtok jelentkezni, és a részvétel többnyire az ilyen jellegű összejövetelekre ingyenes.

A Meetup előadásai többnyire angolul folynak, de nagyon széles a paletta, így biztosan találsz az érdeklődésednek megfelelőt.

Mire belevágtam a startupom felépítésébe, mögöttem volt egy év külföldön és több száz órányi Youtube videó, amikből igyekeztem elsajátítani az üzleti életben meghatározó törvényszerűségeket és tippeket. Mindezt persze 99%-ban angolul néztem és hallgattam, így nagyon gyorsan tudtam fejleszteni az business szókincsem is, ami hamar elengedhetetlenné vált.

Nektek is csak azt tudom javasolni, hogy találjátok meg azokat a területeket, amiket önállóan tudtok fejleszteni, és ne sajnáljátok rá se az időt, se az energiát, mert ki fog fizetődni.

Ha prezentációs skillekre van szükséged, a következő javaslatom Neked szól!

Kitűnő alternatíva lehet számodra a Toastmasters eseményeken való részvétel. Ez egy nemzetközi kezdeményezés, aminek célja, hogy fejlessze a résztvevők beszédtechnikáját, nem kifejezetten az angoltudásra, inkább előadásmódra és hatásfokra fókuszálva.

Bízom benne, hogy néhányatok már belevágott a saját kisvállalkozásába, startupjába. Ha igen, akkor tudjátok miért említem meg az accelerator és programokat. Ennél aktívabb és fókuszáltabb környezetet nehezen találni máshol, hiszen itt már közel céges formában zajlik az ütemezett felépítése az elképzelésednek, prototípusodnak. Mindez – a tapasztalataim szerint – szuper emberek társaságában, szakmai támogatásban.

Itt is gyakori az angol kommunikáció, viszont a programok segíteségével számos nemzetközi lehetőség fog szembejönni, amiket érdemes megragadni és kihasználni. Rengeteg tapasztalatot, tudást és kapcsolatot tudtok kinyerni, a szó legpozitívabb értelmében.

Zárásképpen szeretném összefoglalni, a legfontosabbakat, és a tapasztalataimat, amik bízom benne, hogy nektek is segítséget jelenthetnek:

  • Ne féljetek kinyilatkoztatni az elismeréseteket
    Mindenkinek jól esik néhány kedves szó, vagy szakmai megerősítés. Az inspiráló példaképek is emberek. Tisztelettel és nyitottsággal fordulj hozzájuk bátran.
  • Keressétek a szakmai lehetőségeket!
    Higgyétek el, több van, mint gondolnátok. Rengeteg tudásanyag várja, hogy megszerezzétek, és számtalan mentor áll készen az álmaitok előrelendítésére. Sokkal inkább az a kérdés ezeket hogyan tudjátok priorizálni és stratégiailag rendszerezni. Erre is vannak megoldásaim mind offline, mind online eszközökkel. Hamarosan ezekről a technikáról is mesélek nektek!
  • Jobb később, mint soha; Itt az ideje ráfeküdni az angolra!
    Előbb vagy utóbb szükséged lesz rá, és sok-sok lehetőséget ad a nyelvtudás az élet minden területén. Amennyiben ezt egy külföldi tanulmányúttal, cserediák programmal, vagy egy hazai megosztó körrel tudod kombinálni, a nyelvtanulás rögtön felértékelődik, sőt motivátor is lesz, hogy minél inkább kapcsolódni tudj az ott megismertekhez.

Bízom benne, hogy hasznosnak találtad ezeket a tippeket, ha szeretnél továbbra is startup és fenntarthatóság design témában olvasni, várlak vissza, ide, a My Cup of Design blogra!

Neked ajánljuk: