HOGYAN OLVASS? AZ OLVASÁS REFORMJA

Nagyon fontos és meghatározó részének tartom az önképzésnek az olvasást, nem csak szakmai vagy tanulmányi, de személyiségfejlődés szintjén is. Rám nagyon jellemző, hogy 4-5 könyvet is olvasok egyszerre, így hamar el kellett engednem azt a gondolatot, hogy könyvekkel megpakolt táskával képes leszek járni a várost.

Viszonylag korán átálltam a digitális olvasókra, hiszen kis helyen elférnek, rengeteg könyvet tarthatok magamnál, és a beépített funkcióinak köszönhetően könnyebb és gyorsabb az olvasott anyag feldolgozása is.

Természetesen a nyomtatott könyvek élménye egészen más.

És igen, ebben a részben néhány technikát, trükköt, szokást és praktikus applikáció ötletet fogok veletek megosztani, amik nekem nagy segítséget jelentenek a tanulásban és anyaggyűjtésben egyaránt.

E-book

A helytakarékosságot már említettem, viszont az általam használt funkciókat még nem. Nagyon hasznosnak tartom, hogy olvasás közben lehetőségem van kijelölésre. A saját színkódjaimnak megfelelően több kategóriát különböztetek meg, például számomra jelentőségteljes érzelmi töltet, idegen kifejezések, új módszertanok.

Konzisztensen ugyanazokat a színeket használom, így később rászűrhetek ezekre, és a digitális olvasó segítségével létrejön egy adatbázis a számomra fontos elemeivel a könyvnek. Ezzel a tanulás, felelevenítés és megértés is könnyebbé válik.

Az idegen szavakat azonnal átvihetem a beépített szótárba, aminek segítségével könnyebb a szöveg megértése, és a szókincsem is bővül, hiszen itt már angolul olvashatom el a jelentéseket is.

Quizlet

Az idegen szó gyűjteményemből szókártyákat készíthetek a Quizlet applikáció segítségével. A program metodikája egyszerű, rengeteg időt lehet vele spórolni, és igénytől függően több funkciót és módszert is kínál.

Ha szeretnéd jobban megismerni a működését, ezt a videót javaslom:

Megosztanád másokkal a gyűjteményed? Készítsünk közös tudástárat!

SCRIBD

Ha pár éve azt mondják neked, hogy 10$-ért tiéd lehet szinte az összes könyv, hangoskönyv, magazin és kotta vagy podcast a világon, mit szóltál volna? A SCRIBD-en ez a valóság, és tényleg elképesztő mennyiségű tartalom közül lehet válogatni.

Számomra a hangoskönyvek miatt igazán érdekes, mert szeretek vezetés, takarítás, utazás közben is tanulni, vagy egy jó könyvet hallgatni, amikor amúgy nem lenne rá lehetőségem, mert vagy a kezeim foglaltak, vagy éppen nem olyan kényelmes a környezet ahhoz, hogy előkapjak egy könyvet/E-book-ot.

Blinkist

Ez az applikáció megváltás azok számára, akik időhiánnyal küzdenek, vagy éppen nem biztosak abban, hogy a kinézett olvasmány valóban azt tartalmazza-e, amit feltételezett róla. A Blinkist 15 perces kivonatot készít a kiválasztott műből írott és audiobook formájában is, így tanuláshoz, szakdolgozatíráshoz, vagy rapid felkészüléshez kifejezetten hasznosnak bizonyul.

Ha kíváncsi vagy az app funkcióira, ebben a videóban gyorsan megismerheted, miként is működik ez a program:

ReadQuick

Ez az app megtanít a gyorsolvasásra. Elsőre elképesztően hangzik, pedig a metódus egészen egyszerű. Kiválasztod az elolvasni kívánt szöveget, majd azt a program szavanként, az általad beállított sebességgel levetíti neked. Elképesztő gyorsasággal lehet terjedelmes szövegeket feldolgozni így, és még az agyat is extrém módon fejleszti.

A tanulási folyamat során állíthatsz a gyorsaságon, hiszen a gyakorlással egyre jobban és hatékonyabban fog menni.

VOIZ 

Manapság a VOIZ is szerves részét képezi azoknak a felületeknek, amiket rendszeresen használok. A korábbi felületeken angol, illetve eredeti nyelvű tartalmakat tudtok fogyasztani, itt azonban kifejezetten magyar hangoskönyvek közül válogathattok. A választék igen szerteágazó, így biztos vagyok benne, hogy mindenki talál az érdeklődésének és ízlésének megfelelő hallgatnivaló olvasmányt.

Azt gondolom, ezek a megoldások már-már elengedhetetlenek ahhoz, hogy lépést tudjunk tartani azzal a mennyiségű információval, amire szükségünk van ahhoz, hogy naprakészek és tájékozottak legyünk akár a szakmánkhoz, hobbinkhoz, tanulmányainkhoz kapcsolódó tudásanyagokból. Javaslom, hogy próbáljátok ki őket, és találjátok meg azokat a módszereket, amik nektek a legjobban elősegítik a fejlődéseteket.

Ha kérdésed merülne fel, keress bizalommal, és beszélgessünk a tapasztalatainkról!

Neked ajánljuk: