PERMA ÉLETVEZETÉS

Személyes életvezetés a természet bölcsességével I.

Élő szervezetek, láthatatlan struktúrák és teremtett környezet- a permakultúra ezeket az elemcsokrokat fonja össze egy gyönyörű, lüktető hálózattá, mely táplál, óv, véd, keretet ad és Élettel telíti meg a létet. Noha első (s tán akár sokadik hallásra is) a kertészet jut eszünkbe a fogalomról, ha közelebbről is szemügyre vesszük, bizony érzékelhetjük: a kalandnak koránt sincs vége a telekhatárral. A fenntarthatóság különböző eszközei közt kapcsolatot teremtő permakultúra személyes életünkben is képes iránytűként szolgálni, eszközei pedig könnyedén alkalmazhatóak a mindennapokban.

Állj, Forest, állj!

Saját bőrünkön érzékelhetjük, hogy felgyorsult a világ- folytonos külső és benső zajok, az azonnali eredményre való óhaj és az elme korlátai mind szűkítik látóterünket, amennyiben játszmáinkkal hagyjuk magunkat terméketlen talajba vetni. S valljuk be: igen gyakran hagyjuk, hiszen a felszínen célravezetőnek tűnik a rohanás, vonzónak a gyorsan elért grandiózus eredmény. Felmerülnek azonban a kérdések: fenntarthatóan teremtünk-e? Maradandót alkotunk-e? Képesek vagyunk elfogadni a teremtést követő változásokat, akár magunkban is? Egyáltalán ismerjük-e a teremtőt? 

Egy nehéznek megélt helyzet, egy vízválasztó lehet éppen az, ami rávilágít az önismeret fontosságára, utat enged a bennünk áramló harmóniának. A permakultúra a minket körülvevő rendszer  sajátosságainak megismerésére, s a kontextusban elfoglalt helyünk megkeresésére invitál, ennek alapja pedig a tervezési elvek közt elsőként helyt foglaló megfigyelés. Álljunk meg egy pillanatra, majd álljunk meg még egyre és engedjük meg magunknak, hogy addig maradjunk mozdulatlanok, amíg a természet nem mozdít bennünket valamerre. Járjunk táncot vele. Figyeljük meg magunkat! Akár ebben a percben: mit érzékelek a körülöttem lévő valóságból? Mit magamból? Milyen érzelmek suhannak át rajtam? Miket nem engedek át, mikhez ragaszkodom? Milyen bélyegeket aggatok magamra? Mely vállalásaim visznek engem afelé a cél felé, melyet el szeretnék érni? Egyáltalán a cél összhangban van-e az elvrendszeremmel? Változott-e ez az elvrendszer? Mi épített engem eddig, vesztettem-e valamit az út közben? Fenntartható és fenntartandó-e az az állapot, melyben épp vagyok? S úgy egyébként is- ki vagyok? Milyen erősségeim és gyengeségeim vannak? Mely potenciálok rejtőzhetnek bennem? Mi tölt el örömmel? Mi lelkesedéssel? Melyek a kritikus pontjaim, amikre érdemes több figyelmet fordítanom? Egyáltalán… fordítok teljes figyelmet magamra, egyúttal magam körül bármire? Lehet, hogy csak nappalok és éjszakák váltják egymást, míg éberalvó állapotban tekerem a mókuskereket folyton olyan dolgokat téve, melyekről elhatároztam, hogy nem fogom megtenni…? Ezeket és még megannyi kérdést időről időre érdemes feltennünk magunknak, bolyongásaink közben ugyanis gyakran elcsúszunk a lényeg felett. Legyünk hát bátrak és őszinték magunkkal. Vegyünk példát a fákról! Ahhoz, hogy magasra nyúljanak, bizony mélyre kell ereszteniük gyökerüket, ahogy bennünket is elsőként egyfajta introverzió emelhet az égbe. 

Tudatosság és aktivitás

Könnyen hangzik, s mégsem az az önvizsgálat. Elcsendesedést követve (melyről a későbbi bejegyzésben bővebben kitérünk majd) aktív elemzésre kerülhet sor. Nézzünk meg egy ilyen aktív permás eszközt, ami egyengetheti az utat! 

SWOT analízis. A közgazdaságtanból ismert elemző módszer segíthet rávilágítani, aktuális helyzetünkben mik okozhatnak nehézséget és mit fordíthatunk termőre, figyelembe véve mindezek előnyeit és hátulütőit.

S- Strenghts- Erősségek. Írj egy listát pozitívnak megélt tulajdonságaidról. Ne szerénykedj, ne rugaszkodj el. Légy a realitás talaján. Olvasgasd, ízlelgesd a listát. Bővítsd időről időre, s igyekezz megtartani minél több tulajdonságot, amit felfedeztél magadban.

W- Weaknesses- Gyengeségek. Ide kerülnek azok a tulajdonságok, melyek nem feltétlen működnek jól benned, de lehet rájuk befolyásod. Fejlődési lehetőségek listája lesz ez, ami a benned lévő pozitív tulajdonságokkal összevetve segít pozitív célokat kitűzni.

O- Opportunities- Lehetőségek. Adottságok, melyekre nincs befolyásod, azonban meríthetsz belőlük, építkezhetsz rájuk. Segít majd feltérképezni, milyen „adományok” állnak rendelkezésedre.

T- Threats- Veszélyek. Kockázatot jelentő korlátok, melyekre csekély, vagy egyáltalán nincs befolyásod. Kritikus pontok ezek, melyek jelölik az utadon lévő aknákat.

Miért fontos mindez?

Csak úgy tudjuk mozgósítani a bennünk lévő teremtő erőt fenntarthatóan, ha tisztában vagyunk az áramlások minőségével, nagyságával és irányával- hiszen ellenkező esetben előbb, vagy utóbb a cselekvés, a gondolkodás és az érzelem hármasa más-más útra visz majd bennünket szétaprózva ezzel a figyelmet, melyet megélni egyébként sem egyszerű. Légy merész! Tedd fel magadnak a kérdéseket. S hogy a válaszokkal mit kezdesz, csak rajtad múlik.

Neked ajánljuk: