ÖNKÉPZÉS SZABADON! MIT TANULHATUNK ONLINE?

Azt veszem észre, egyre nehezebb kiigazodni a tekintetben, hogy melyek azok a karriert építő és segítő képzések és platformok, amiken keresztül valódi, hasznosítható tudást lehet elsajátítani. A tapasztalataimat, és a számomra bevált 5 leghasznosabb platformot szeretném most nektek bemutatni, hogy így hozzájáruljak a tanulmányaitok megkönnyítéséhez.

Az ebben a cikkben említett képzési felületek szerteágazó tudásanyagok tárháza, amiket az érdeklődési körötöknek megfelelően tudtok kiaknázni. Ha számodra az egyetemi keretek adják meg a tanulás élményét, ilyen online kurzusra is van ötletem, de ha jobban szereted a tutorial jellegű, baráti magyarázós tartalmakat, ilyenre is van ajánlásom.

A listát a személyes tapasztalataim alapján készítettem. Mind az öt platformról sikerült hasznos tudást szereznem, ezért jóérzéssel tudom a figyelmetekbe ajánlani.

Udemy

Az Udemy felületén már 2018-ban több, mint 100.000 videót osztottak meg. Ezek közül csomagokat lehet választani, így haladva végig az adott téma szintjein. Leginkább az egyetemi előadásokhoz hasonlítható a formátum, és ehhez igazodva, kivételes szakemberek osztják meg tudásukat.

TIPP: Ha még nem vagy biztos abban, milyen irányba indulnál a felsőoktatásban, érdemes néhány szakterület előadásait megnézni, így kapsz egy jól behatárolható képet arról, hogy mi várhat rád a későbbiekben, ha azt a szakot választod.

Udacity

Egyre jobban tolódunk el a virtuális, digitális világba. Ma már a kódolás megjelenik szinte mindenki életében akár közvetlen, akár közvetett módon. Az Udacity felületén ezt a szakterületet sajátíthatjuk el online képzés formájában. A kurzus befejezésekor tanúsítványt állítanak ki, amivel bármikor igazolható, hogy elsajátítottuk a tananyagot és sikeres vizsgát szereztünk a területen.

TIPP: Az Udacity képzéseit ösztöndíjasként is elvégezhetitek. Ehhez be kell nyújtani egy pályázatot.

2017-ben sikerült ösztöndíjat szereznem a #GoogleUdacityScholars Android Basics tracks képzésére, aminek köszönhetően később, a saját Compocity applikációnk kialakításakor is gyakorlati, megvalósítható ötletekkel tudtam segíteni a fejlesztőcsapatunkat.

Coursera

A Coursera mottója; Oktatás mindenkinek. Ehhez igazodva, nemzetközi egyetemek óráit osztják meg videós formában, így akár egy Harvard vagy Stanford University előadást is meghallgathattok bármikor.

TIPP: Ha azon gondolkozol. hogy hova menj cserediák programra, mindenképp érdemes belenézni az opcionális intézmények óráiba, hogy valóban azt válaszd, amelyik a leginkább illik az elvárásaidhoz és reményeidhez.

A Coursera is kínál ösztöndíjlehetőségeket, így ha szeretnél résztvenni valamelyik képzésen, erről ITT tájékozódhatsz.

Skill Share

Ez egy organikusan épülő platform, ahova bárki feltöltheti a saját tudásanyagát videós formában. A videókat lehet értékelni, valamint a nézettségi szám is erős indikátor a tekintetben, hogy melyik kurzust érdemes követni, illetve elvégezni.

TIPP: Ha úgy érzed, megosztanád a tudásodat másokkal, nagyon egyszerűen passzív jövedelemmé fordíthatod azt. A Skill Share-re feltöltheted a videód és annak leírását, majd a nézettséged után, a platform a Youtube-hoz hasonlóan kifizeti a tartalomgyártóit, beleértve téged is.

lynda.com

A lynda.com a Linkedin professzionális online kurzus oldala, ahol állandó tagságot vásárolhattok, így elérve végtelen mennyiségű, szabadon választható tudásanyagot, szintén videós formában. A felület nem a hagyományos keresőmotor segítségével ajánl nektek kurzusokat, hanem a Linkedin profilotok, és az általa feltérképezett skilleket veszi alapul, így könnyítve meg a karrieretek építését.

TIPP: A felület tulajdonképpen HR tanácsadóként is felfogható, ezért érdemes ezt az erősségét is kihasználni, és beépíteni a karriertervezésbe.

Azzal, hogy az online tér tulajdonképpen eltörölte a határokat, és szinte bárhol bármit tanulhatunk, megnyílt előttünk a világ. Ugyanakkor valamilyen szinten be is zárult.

Sosem fogja ugyanazt az élményt nyújtani egy online kurzus, mintha akár belföldön, akár külföldön részt vennél egy programon, ezért ezt az igényeidnek és lehetőségeidnek megfelelően érdemes mérlegelni, hogy mi a célod vele. Gyorsan és hatékonyan elsajátítani egy újfajta tudást, vagy behatóbban megismerni a szakterület atmoszféráját, tagjait, ismerkedni, közösen készülni a csoporttársakkal egy kávézóban, stb?

Már van is egy megvalósításra váró ötleted, vagy támogatásra van szükséged az elinduláshoz?

Járj nyitott szemmel, és keresd a lehetőségeket. Közhely, de minden találkozó, minden Google keresés egy újabb lehetőség, amit kutatómunkával és elszántsággal meg tudsz ragadni.

Az útóbbi években nemzetközi egyetemek egyre gyakrabban fognak össze accelerátorrokkal, így biztosítva a szakmai fejlődését a fiatal, startuppernek készülő diákoknak, vállalkozóknak, legtöbbször ösztöndíj programmal egybekötve.

Ha sikerült felkeltenem az érdeklődésedet az online kurzusok iránt, és kérdés merülne fel benned ezekkel, vagy ösztöndíj pályázatokkal kapcsolatban, jelezd felém, és beszéljünk róla, itt, a My Cup Of Design oldalon!

Neked ajánljuk: