PERMA-KALÁKA

A PDC tábor után is nagyon erősen együtt maradt a közösségünk. Örömmel látogattunk el egymáshoz, ha segítségre volt szükség, akár tervezés, akár építés kapcsán. Ezek a közösségi alkalmak mindig helyre billentik az alapértékeket és megmutatják az összefogás értékteremtő erejét. Akkor sem volt ez másképp, amikor az Amanita Farmra látogattak el a barátaim. Az Ő elbeszéléseik nyomán született az alábbi történet:

Érdekel a kalákás közösség mögötti rendszerszemlélet, az a tervezési metodika, amit a permakultúra tervezők követnek? Nézz körül az oldalon, ismerj megminket és lépj velünk kapcsolatba.

Hatalmas dzsungel fogadott minket, egyfajta rendezett rendezetlenség. Csirkeólok, gyümölcs és gombaaszalók hadrendbe állítva, egy logikusan átgondolt es megtervezett rendszer, melyben ember es állat harmóniában el a természettel. Hat jo nagy dzsindzsa volt, na. Avatatlan szem szamara legalabbis. 

A farmról

Érkezes után bepakoltunk. A lakás első ránézésre belülről eklektikusnak nézett ki, kellett idő mire megszokta a szemem. A haz falai 70 cm szeles szalmabálákkal voltak szigetelve, ami összesen kb 1 métert adott hozzá az alap valyogfal 50 centis vastagságához, alkotva összesen egy masfel meter szeles falat.

(látni lehet az ablakos kepen, a feher valyog, a sarga szalma)

Rögtön látszott, hogy rengeteg lemondással jár ez az életmód, sok modern életvitel által nyújtott kényelmi szolgaltatásról lemondva, mint például vízforraló, kávéfőző, vagy mosogatógép.

Egy rakéta kályha volt bevezetve fűtésre. Volt egy sütő része, felül pedig egy hőálló üvegen keresztül lehetett látni ahogy a láng felcsapott, továbbá visszaforgatással vezetik a hőt egy lócára, ami felmelegítéssel kiváló uloalkalmatossagkent szolgál a teli időszakokban.

Az 1400m²-es területet egy fúrt kút lát el vízzel, amin 3 család osztozik egyszerre. A farmon nem található angol wc, csak egy “biotrónus”-t lehet használni árnyékszékként.

A mosdáshoz vizet melegíteni gáztűzhelyen, amit egy lavórban kevernek össze hideg vízzel, majd merőkanállal végzik a test mosdást. A tetőszerkezetet Áron sajátkezűség újította fel es bővítette ki, hogy megvédje a szalma szigetelés külső vályog borítást a rácsapódó esőtől.

20 csirke es 10 kacsa, 2 kaptár méh, egy kutya es két macska szolgáltatta az állatállományt. A kaptárak kifejezetten lepés méz betakarításához vannak kialakítva, mivel az amúgy a potenciálisan kíméletlen forgatásos módszer helyett nyersen emelik ki a lépes mézet a kaptárból, majd levágva a keretről fogyasztjak. Ezzel a módszerrel igyekeznek a méhek természetes környezetet rekonstruálni, valamint energetikai szemszögből tekintve is sokkal takarékosabban tudjak a megfelelő hőmérsékleteket biztositani a méheknek.

(méhkaptarok)

A vakolás

Áron bekeverte előre az agyagot, tehát szalmát es homokot adott hozza, amit egy kiszuperált, újrahasznosított betonkeverőben kevert ki.

A keveréket egy napig állvá hagytak. Fontos tudni, hogy a vályog egy elő anyag. Az egynapos várakozás alatt az enzimes bomlás során a szalma hidrofób rétegé lebomlik, amivel sokkal jobban keveredik a többi összetevővel, egy szerves, elő anyagot alkotva. A tapasztást szombaton kezdtük el. Egy nagyobb helységet a házban, annak a belső falazatan frissítettük fel a vályogot, valamint hoztuk függőlegesbe a falat.

Két savban haladtunk, ahol egy falat felosztottunk három részre, mindenki. fal alsó fele amig fel nem értünk, majd a felső reszt állvánnyal oldottuk meg. A falat elő kellett készíteni. gyökérkefét vízbe martvá készítettük elő a falat. Szennyeződést, port távolítjuk el, ami megakadályozná amúgy a vályog pogácsák tapadását.

A vályogfal struktúrájában a mikroszkopikus hajszálcsövek elkezdik beszívni a vizet, ami egyreszt szívó hatást eredménye, aminek következtében a felcsapott vályog ott is marad a falon. Egyreszt tehát azért érdemes bevizezni a falat, mert akkor jobban tapad a por eltávolítása miatt, másrészt a hajszálcsövek által vakum miatt.

Két hét kell hozza, hogy az igy létrehozott felület kiszáradjon es lehessen dolgozni vele újra, úgyhogy ez egy lassú es sok türelmet igénylő folyamat.

Konklúzió

A farm életébe való betekintés rádöbbentet mennyire embert próbáló feladat a modern élet kényelmeitől elszakadva egy lemondásokkal járó életre váltani. Mindemellett sokat tanulhattam Árontól, egy új tapasztasi technikától kezdve a betonkeverővel való vályog keverésen át egészen a saját vályogtégla receptjéig. Sok kísérletezésen alapul a vályogos mind a módszerével, mind az anyag összetételének tekinteteben, ami tovább növeli az Áronhoz hasonló mesteremberek szaktudását. Mindenkinek melegen ajánlom, hogy ha teheti látogassa meg a farmot, vagy kövesse Facebookon az Amanita Tanya oldalán.

Neked ajánljuk:

TÁRSADALMI PERMAKULTÚRA

TÁRSADALMI PERMAKULTÚRA

A PDC tábor, vagyis a permakultúra tervező kurzus szakmailag és emberileg is megerősítést adott az...

PERMA ÉLETVEZETÉS

PERMA ÉLETVEZETÉS

Személyes életvezetés a természet bölcsességével I. Élő szervezetek, láthatatlan struktúrák és teremtett környezet- a...