TÁRSADALMI PERMAKULTÚRA

A PDC tábor, vagyis a permakultúra tervező kurzus szakmailag és emberileg is megerősítést adott az alapértékekkel kapcsolatban. Megismerkedtünk rengeteg a fenntarthatóságot támogató egyszerű és kézenfekvő megoldással.

A mindennapjaink során sok kis lépéssel tudjuk regenerálni azokat a károkat, amiket a környezetünk elszenved a felelőtlen emberi magatartás végett. Az pedig, hogy már nem csak visszaadni szükséges a természetnek, hanem a helyreállításban proaktívan részt venni, a tábor előtt sem volt kérdéses számomra.

PDC ELŐTT, ISMERKEDÉS A PERMAKULTÚRÁVAL

A meglepetést az okozta, hogy milyen széles spektrumon tudok értéket teremteni. Erre a tábor során nyitották fel a szemem.  Itt mutatták meg nekem. A táborban megismert társasággal azóta is kapcsolatban vagyunk, és egyénileg és közösen is képezzük magunkat, hogy akár összefogva saját kisebb-nagyobb önfenntartó ökoszisztémákat  hozhassunk létre.

Különleges csoport dinamikákat tapasztalhattunk meg. A közösségi permakultúra köré szerveződő tematikus nap az emberi kapcsolatok tiszteletének megéléséhez adott eszközöket. Döntéshozatali modelleken keresztül, az útravalóként kapott folyamat támogató megoldásoknak köszönhetően abban bízom, hogy értékesebb tagja tudok lenni a csapatunknak, mint előtte. Kaptunk egy olyan útravalót, ami a Compocity számára is referenciaként fog szolgálni.

Earth care. People care. Fair share.

Az utolsó napon pedig prezentáltuk a projekt munkáinkat, amihez a csapatunk egy kis hangulat videót is készített, hogy néhány kiragadott ötleten keresztül bemutathassuk, milyen funkciókkal teremtenék közösségi kapcsolódási pontokat a Kóspallagi Tájházban.

PERMA ÉLETVEZETÉS

Úgy veszem észre, holott a permakultúra fogalma egyáltalán nem újkeletű, hogy sokan nincsenek tisztában azzal, hogy ezt a szemléletmódot nem csak kizárólag a tájépítészet és kertészet területén lehet kiválóan alkalmazni, hanem az élet számos területén. Ezért is szeretnélek titeket megismerkedtetni a társadalmi permakultúra fogalmával.

Lucie B. Youtube csatornáján megannyi hasznos videóval találkozhattok a témában, illetve példáin keresztül könnyen beilleszthetitek tippjeit a saját életetekbe is. Amit különösen kedvelek a tartalmaiban, hogy semmilyen ítéletet nem közvetít, inkább bemutatja azokat a módszereket, gondolkodási csavarokat, amivel könnyedén megérteti, elfogadtatja és megszeretteti a fenntarthatóság különböző területeit.

Szeretnék bemutatni Nektek néhány gondolatot, melyekkel a táborban, ismerkedtem meg, ehhez viszont először is definiálni szükséges a társadalmi permalkultúra fogalmát. Ez a designnak egy olyan megközelítése, melynek célja, hogy olyan együtt funkcionáló ökoszisztémákat hozzon létre, melyek harmonikus egymásmelletiségben képesek erősíteni egymást.

Három fő gondolata; Teszek az emberekért. Teszek a Földért. Nem használok többet, mint amit a szükségleteim megkívánnak.

PERMA-KALÁKA

Lucie példáin keresztül könnyen értelmezhetőek ezek a törekvések:

  1. Használd, és értékeld a megújuló forrásokat.

A fenntarthatóság egyik alappillére, hogy elsősorban azokat az anyagokat hasznosítsuk, amik már elérhetőek a számunkra. Ilyenek a használt ruhák, bútorok, felújítás, újrahasznosítás, stb.

  1. Integrálj, ne szegregálj!

Sokan vagyunk, mind különbözünk, viszont a társadalmi permakultúra kialakításához elengedhetetlen a közös értékek felfedezése és értékelése. Mindenkivel meg lehet találni azokat a kapcsolódási pontokat, aminek mentén létrejön egy jó viszony.

  1. Fedezd fel a határterületeket és a marginális pontokat!

A legizgalmasabb felfedezések mindig a komfortzónán kívül várnak ránk, amikor belekóstolunk más területekbe, megtaláljuk azokat a kapcsolódásokat, ahol a holisztikus kép összeáll, és értelmet nyer. A társadalmi permakultúra szépsége ebben (is) rejlik, hogy olyan megoldásokra törekszik, melyek minél szélesebb kör boldogulását elősegítik, és nincsenek negatív hatással sem a közel, sem a távoli jövőben.

A tábor, és az eddigi tanulmányaim, tapasztalataim a témában mind azt igazolják, hogy a permakultúra felfogása az élet minden területén alkalmazható, és csak egy kis odafigyelést igényel. A kreativitás viszont nagyon is fontos, hiszen minden helyzet más, így a megvalósítás is olykor igényel némi fejtörtést. Ettől olyan izgalmas!

Ha kérdésed merülne fel a témával kapcsolatban, keress bizalommal itt a My Cup Of Design oldalon!

Neked ajánljuk: