MIT TANULHATUNK EGY ZÖLD TÜNTETÉSEN?

Magáról az eseményről összefoglaló videót is találhatsz a TIMES cikkben: https://time.com/5548862/amsterdam-netherlands-climate-change-protest/

A 29. születésnapomat az első nemzeti klímaváltozás elleni tüntetésen töltöttem Amszterdamban a diáktársaimmal. Az eső sem tudtam elmosni azt a negyvenezeres tömeget, akik együtt, egyként szerettek volna üzenni. Ez az esős menet pedig rengeteg értéket adott, értékes beszélgetéseket és a kihívás komplexitásának megértését is. A felsorolt pontok között a zöld munkahelyekért szóló pont rögtön megragadta a figyelmemet. Utána szerettem volna nézni, hogy egy komplexebb képet kapjunk róla. Ebben a cikkben tehát a saját kutatási eredményeimet foglalom nektek össze a témában. Vágjunk is bele!

A zöld munkahely nem kizárólag egy cég kultúrájára utal. Jelentheti alapvetően azt is, hogy Te, mint egyén, vállalkozóként avagy szabadúszóként a környezeti hatásokra tekintettel új lépéseket, rutint építesz be a munkavégzésedbe. 

Mi tartozik bele a zöld munkahely fogalomkörébe?

Bármi, amivel energiát takaríthatunk meg. Megújuló energiaforrásokat használhatunk, védjük a természeti erőforrásokat és az ökoszisztémát, valamint minimálisra csökkenthetjük a hulladék kibocsátást, illetve a levegőszennyezést.

 • Az élen az új típusú zöld munkahelyek járnak a köztudatban, amelyek az innovatív technológiákat kapcsoljuk.
 • A hagyományos ágazatok új termékek gyártása révén növekedhetnek, például a fémipar egyre több szélturbinát állít elő. Nyilvánvaló, hogy a fenntarthatósághoz átalakulás szükséges. A legtöbb nagyvállalat a saját rendszerében igyekszik a hulladékgazdálkodást, vagy a termékek csomagolásának visszaforgatásával is a környezeti terhelését csökkenteni.
 • A vállalati szemléletformálásban is egyre több jó gyakorlat létezik. Workshopok, csapatépítők és összetettebb képzések is hozzájárulnak a hétköznapjaink életminőségének javításához.

Pozitív gazdasági spirál indukálásában is meghatározó ez az átalakulás. A szakiparok számára ez az erősödő tendencia új munkákat, megbízásokat és megélhetést fog teremteni. Erre akár érdemes is tervezni és építeni a pályaválasztás kapcsán, hiszen a környezeti visszajelzések és a szabályozás nyomása folyamatosan alakítja a munkaügyi piacot.

Mi a végső cél? Hogyan készüljünk fel a jövő munkahelyeire?

Amikor a jövőnkért dolgozunk kicsit paradoxnak érzem, hogy sokszor pont arra nem fordítunk figyelmet, hogy AZ a jövő ott legyen még számunkra.

Beszélhetünk tehát róla egy olyan belső motivációként, ami szempont magának a munkahelynek a megválasztásakor. Olyan cégnél dolgozni, akinek a törekvései figyelmet fordítanak arra, mit hoz létre, milyen folyamatokat visz végbe. Erről szól részben az Employer Branding, a dolgozói elégedettség is, egy olyan márka felépítésről, amihez büszkén kapcsolódunk. Ennek mára szerves része lett a fenntarthatóság témakörére adott egyéni és szervezeti szintű válasz.

Különböző médiumok más-más mélységében tárgyalják a zöld munkaerő fogalmát, ahol a munkába járás módja is szempont. Erre asszociálnak a legtöbben, amikor az egyéni felelősség kérdésében megnyilatkozhatnak, ezért én is elhoztam nektek.

 • Milyen eszközöket választasz a munkahely eléréséhez?
  • Kerékpárral jársz vagy tömegközlekedéssel? Esetleg egyedül autózol? 
  • Tudod, hogy melyiknek mekkora a környezetterhelő hatása?
 • Lehet, hogy már a munkahely választásnál szempont a környezeti tudatosságban a hozzáférhetőség?
 • Hogyan befolyásol a cég saját értékajánlata a környezeti tudatosságban?
 • Milyen munkaköri infrastruktúra mellett érzed azt hogy van lehetőséged egyénileg is tevékeny részesévé vállni a változásnak?

Zöld munkahelyen dolgozni nem pusztán menő, hanem előrelátó!

Nem kell választani, simán lehet menő, aki tervez és ezzel a tudatosan és bölcsen fektet be a biztosított karrier útjába. Természetesen az átfedések és a kompromisszumok között is sok jót lehet tenni. Én magam is van, hogy autóba ülök. A lényeg ebben a történetben nem egymás minősítése, hanem a gondolatnak az elültetése, hogy ezeket a döntéseket kontextusban tudjuk vizsgálni. Jó lenne ha belegondolnánk mit és miért választunk és vállalunk. Akár csak úgy, hogy saját autó helyett a napi rutint egy jól kiépített infrastruktúra mellett a tömegközlekedés, vagy a kerékpár válltja ki, míg ha szükség van autóra, akkor a zöld rendszámos városi rendszerek, mint a GreenGo, vagy egyéb autómegosztó megoldásokkal az alkalmi kihívások mind megoldhatóak.

Az Európai Parlament már 2010-ben cikkezett arról magyar oldalakon, hogy milyen nagy számokban terveznek zöld munkahelyeket teremteni és a fiatalok számára ez milyen biztosíték lehet.

A munkahelyek átalakulása minden szektort érint képzettségi szinttől függetlenül. Nincs olyan, hogy a felelősség és a lehetőség képzettségi szint kérdése lehet, mindenhol lehet mit tenni.

Mit tehetünk mi diákok?

Az ökológiai ismereteket kibővítése, a perspektívánk újrahangolása egyéni felelősség is. Az pedig, hogy a trendek előkészítik a terepet és ezt a munkába, vagy ahogy én szeretek erről gondolkozni a hivatásunkba is bevihetjük az önazonosságunk, a hitelességünk része is. A folyamatos érzékenyítés, az egymásra való odafigyelést nem lehet leválasztani a munkahelyekről. Amennyiben a jövőnkről globálisan gondolkodunk és életvezetési szinten érezzük át a fontosságát, rá fogunk ébredni mennyi mindenben lehet és érdemes részt venni.

Olvass róla bővebben:

http://www.europarl.europa.eu/news/hu/headlines/economy/20100910STO81933/zold-munkahelyek-kulcs-a-novekedeshez-vagy-divathobort

Érdekelnek olyan ösztöndíjak, ahol tanulhatsz a fenttarthatóságról?

 • Szeretnél úgy tanulni külföldön, hogy még fizetést is kapsz érte?
 • Olyan munkahelyi környezetben dolgozhatsz ahol:
 • minőségi ételek mellett
 • ingyens sportolási lehetőséggel támogatják a hétköznapjaidat, mert számítasz?

Írjatok ha érdekel és megosztom, miket találtam!

Tudod hol tartasz most?

Kis kitekintés, de érdemes megvizsgálni a saját lábnyomodat. Nekem kettő van. A magyarországi életvitelem és a hollandiai, kérdés, hogy innen hazatérve miben változik majd a rutinom az új szokásaimnak köszönhetően. 

Ez az én lábnyomom
ITT TI IS MEGNÉZHETITEK A SAJÁT LÁBNYOMOTOKAT: https://footprint.wwf.org.uk/

Ötletek, amiket holnaptól megtehetsz:

 • Aki nem tud biciklivel, vagy gyalogosan munkába járni a távolság vagy egyéb adottságok miatt, ők össze is szerveződhetnek. Sok különböző felületen van lehetőség utitársakat tobozozni. Csökkenthetitek a költségeiteket is. Tiszta haszon. Az egyetem facebook hallgatói oldalán egyik kedves barátom meg is hirdette már az üzenőfalon a lehetőséget, hogy az ő bejárásához csatlakozhatnak mások is. Ennyire egyszerű! Olyan büszke vagyok rá
 • Zöld munkahely témakörébe tartozik az is ha heti egy napot home office-ban töltesz el és otthonról végzed el a feladataidat. Ez a rugalmasság sok tekintetben kifizetődő és sok hozzáadott költségtől is megkíméled magad. Sokak számára alapvetően ez a spórolási lehetőség is motiváció lehet a szokás kialakításában. Ezek a “win-win” szituációk pedig a legjobbak!


Üdvözlettel:
Emese

Neked ajánljuk: